Waar bent u naar op zoek?

Bemoedigd via de radio

26-05-2015

De beste tijd in Nederland om te bidden voor de vervolgde christenen in Noord-Korea is kort na de lunch. Precies dan begint Trans World Radio (TWR) met dagelijkse uitzendingen vanaf het eiland Guam om hen te bereiken.

Nergens worden christenen zo systematisch vervolgd als in Noord-Korea. Ze gelden als vijanden van de staat en worden gecontroleerd, gearresteerd, gemarteld, gedood, verbannen of opgesloten in een werkkamp. Niemand weet precies hoeveel christenen er in Noord-Korea zijn. De Zuid-Koreaanse voorganger Boaz Hoonkyoung Seong schat het aantal tussen de 200.000 en 500.000 op een bevolking van 24 miljoen.

Hij onderscheidt drie groepen christenen in Noord-Korea. ‘De tweede generatie christenen heeft nog nooit een kerk van binnen gezien. Vervolgens zijn er Koreanen die tijdens de hongersnood van de jaren negentig van de vorige eeuw de grens zijn overgestoken naar China voor voedsel. Zij hebben daar christenen ontmoet en gemerkt dat ze minder slecht zijn dan hen is verteld. Sommigen hoorden daar voor het eerst over Jezus Christus en het Evangelie. Ten derde is er een elite van Koreanen die voor studie naar het buitenland ging. Zij hebben daar christenen ontmoet en zelfs aan bijbelstudie gedaan.’

Boaz Hoonkyoung Seong is directeur van Trans World Radio Korea. Hij is getrouwd en heeft twee kinderen, een jongen van achttien en een meisje van zestien. In februari was hij voor het eerst in Nederland, met zijn vrouw, vanwege het vijftigjarig jubileum van Trans World Radio.

Seong werd in 1967 in Zuid-Korea geboren. ‘Op mijn vijftiende geloofde ik nog dat er in Noord-Korea alleen maar dieren waren, geen mensen. Dat zegt wel iets over de opvoeding van mijn generatie. Pas nadat ik op mijn twintigste tot geloof was gekomen, realiseerde ik me dat Noord-Koreanen niet onze vijanden zijn, we zijn één bloed en we waren lang een eenheid, we zijn familie. Ik leerde bidden voor Noord-Korea en de zending. God hield van mij en waarom zou Hij niet van hen houden?’

Lees het volledige interview in De Waarheidsvriend van 29 mei 2015.