Waar bent u naar op zoek?

Eenzaamheid: volksziekte van de eeuw

29-05-2019

Eenzaamheid is een groeiend probleem in de moderne samenleving. Maar hoe kunnen er in 2020 nog eenzame mensen zijn in een land en werelddeel waarin we op elkaars lip wonen en alles van iedereen zien en (denken te) weten? vraagt ds. J. Belder zich af.

Er wordt zelfs gesproken van de volksziekte van deze eeuw en ‘van een gesel (…) die over ons bestaan gaat’ (Jan Slagter, omroep Max).

Al tien jaar geleden stelde The New York Times het onderwerp op uitdagende wijze aan de orde (1-12-2009). Wordt er misschien niet een probleem gecreëerd, vroeg de gezaghebbende Amerikaanse krant. Heeft een thema genoeg aandacht in de media, dan wordt het vanzelf een probleem dat aangepakt moet worden. Wordt er zo niet een ‘gat in de markt’ gecreëerd door en voor hulpverleners? Of is eenzaamheid toch een reëel probleem …?

Dat laatste is het geval. Dat blijkt uit cijfers van de rijksoverheid. Ruim veertig procent van de volwassen Nederlanders kampt met gevoelens van eenzaamheid in meer of mindere mate. Deze gegevens werden verkregen met behulp van de eenzaamheidsschaal.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 30 mei 2019.

Klik hier om een los nummer te bestellen, en hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.