Waar bent u naar op zoek?

‘Fout’ dorp wil vooruitkijken

28-04-2020

Tijdens de bezettingsjaren bloeit in Hedel het NSB-verenigingsleven. Ook Vinkeveen is opvallend pro-Duits. Hoe gaat een ‘fout’ dorp na de bevrijding verder? Komt er verzoening? schrijft Tineke van der Waal.

Stemt 3,9 procent van de Nederlanders in april 1939 op de NSB, in Hedel is dat 9,1 procent. Komt die belangstelling door de malaise in de landbouw, waarvan vooral boeren de dupe zijn? Feit is dat een sterk NSB-gezinde kapper in het Gelderse dorp aan de Maas veel van zijn klanten weet te overtuigen dat het NSB-lidmaatschap heil brengt.

Ook hervormden zijn betrokken, al is ds. E.J. Beens, die van 1934 tot 1946 aan Hedel is verbonden, uitgesproken anti-Duits. Hij steekt dat niet onder stoelen of banken en komt begin 1942 zelfs in Kamp Amersfoort terecht. Toch lopen Duitsgezinde gemeenteleden kort voor en tijdens de oorlog in uniform door het dorp, weet ds. L.H. Oosten, die van 1984 tot 1992 predikant in Hedel is. ‘Sommigen maakten met een groot bord in de tuin reclame voor Mussert. Familieleden probeerden dat weer ongedaan te maken.’ Ds. Oosten leidt als gemeentepredikant begrafenissen van mensen die in Stalingrad voor Hitler hadden gevochten. ‘Het waren serieuze, betrokken gemeenteleden.’

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 30 april 2020, of download hier de gratis pdf.

Klik hier om een los nummer te bestellen, en hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.