Waar bent u naar op zoek?

Recente ontwikkelingen in de regels voor bijbeluitleg

02-02-2021

Hoe moet ik de Bijbel lezen? Dat is een vraag waar veel christenen in onze tijd mee bezig zijn. We hebben het hier, met een moeilijk woord, over hermeneutiek, legt ds. M.K. de Wilde uit.

Op dit gebied hebben zich recent verschillende ontwikkelingen voltrokken. Hierbij staat veel op het spel.

Ook voor gereformeerde christenen is de vraag hoe je de Bijbel moet lezen een belangrijk thema. Ik denk bijvoorbeeld aan het recente boek van Arnold Huijgen, Lezen en laten lezen (2019), of aan de bundel Gereformeerde hermeneutiek vandaag (2017). Hieronder volgen een aantal recente hermeneutische ontwikkelingen en accenten, die ik ook kort evalueer.

Lezer centraal

Een eerste ontwikkeling is de aandacht voor de lezer. Illustratief is de ontwikkeling van het vak hermeneutiek. Vroeger was het vooral een technisch vak: de uitlegregels voor het goede verstaan en toepassen van de Bijbel. De laatste honderd jaar en zeker de laatste decennia heeft hermeneutiek een veel bredere betekenis gekregen en gaat het om communicatie en verstaan in het algemeen en hoe ingewikkeld dat is.

Lees de volledige tekst van dit artikel in De Waarheidsvriend van donderdag 4 februari 2021.

Bestel een los nummer, maak gebruik van onze actie en lees De Waarheidsvriend vier maanden voor € 10,- of neem een jaarabonnement op De Waarheidsvriend.