Waar bent u naar op zoek?

column

Kerstaanbieding

19-12-2011

Het is beter om met Kerst de boodschappenbriefjes thuis te laten.

In het nagesprek over de kerkdienst klinkt nogal eens de opmerking dat iemand ‘iets heeft gemist’. Dat doet sterk denken aan de supermarkt. Bij het ter kerke gaan hebben we kennelijk een lijstje op zak van zaken die we beslist willen horen of ervaren. Sommige kunnen we bij thuiskomst afvinken, andere blijven open staan. Die hebben we dan gemist.

Ik doe zelden boodschappen zonder zo’n lijstje. Speciale aanbiedingen die niet op mijn lijstje staan zijn aan mij dan ook volstrekt niet besteed. Maar boodschappenlijstjes bieden geen garantie. Onlangs kwam ik zonder hondenvoer thuis, terwijl het toch echt op de lijst stond. Ik kon het echter niet vinden. Ter verontschuldiging zij opgemerkt dat de winkelbediende niet erg behulpzaam was met zijn aanwijzing dat het hondenvoer stond ‘op de plek waar vroeger de suiker stond’. Maar bij thuiskomst stelt die ene boodschap die je hebt gemist wel alles in de schaduw wat je wel hebt meegekregen.

Nooit in het kerkelijk jaar is het boodschappenlijstje van kerkgangers zo lang als met Kerst. Je wilt graag een bevestiging van het doorgaans blijmoedige gevoel dat zich tijdens de kerstdagen van een mens meester maakt. Ook doet de predikant er goed aan te bedenken dat we inmiddels al verscheidene kerstvieringen achter de rug hebben. Uiteraard mag Lukas 2 niet ontbreken en zonder een van de lofzangen is de kerstdienst ook niet compleet. Anderzijds worden we, naast al het vertrouwde, ook wel graag verrast. En natuurlijk gaan ons ook de mensen ter harte die met Kerst bij uitzondering in de kerk zijn. Het zou toch een gemiste kans zijn als de dominee over hun hoofd zou heen preken.

Het verbaast me daarom niet dat een predikant eens verzuchtte dat hij van alle kerkdiensten in het jaar het meest opzag tegen die van eerste kerstdag. ‘Al na tien minuten preken voel je de aandacht verslappen, de onrust toenemen en langzaam bekruipt je het gevoel dat je eenvoudigweg niet aan de verwachtingen kunt voldoen.’

Het lijkt mij goed de komende kerstdagen onze boodschappenlijstjes thuis te laten. Des te gereder kans dat we de speciale kerstaanbieding in het vizier krijgen.

F.A. van der Duyn Schouten