Waar bent u naar op zoek?

column

Mobieltje

20-11-2012

Jongeren leven met hun telefoon in de hand. Ik ontmoet veel christelijke opvoeders die dat niet kunnen of willen begrijpen. Nutteloos tijdverdrijf, dat mobieltje.

 

Wie zich zo afzijdig houdt, kan een jongere niet begrijpen. Begrip voor het belang van de telefoon biedt zelfs kansen voor geloofsoverdracht.

Een telefoon is voor een jongere een eerste levensbehoefte. Hij wordt er mee wakker en gaat er mee naar bed. Alles staat er op: je muziek, je spelletjes, je foto’s, je toegang tot social media, alle mogelijkheden om in contact te komen met je vrienden. Vooral het laatste is belangrijk. Altijd bereikbaar zijn is een must. Dreig je op school een telefoon in te nemen, dan smeekt een leerling of de SIM-kaart er uit mag. Door dit kaartje in een ander toestel te stoppen, is de jongere weer op hetzelfde nummer bereikbaar.

Opvoeders zijn bezorgd over deze ontwikkelingen. Het resulteert in goedbedoelde waarschuwingen, die vaak net niet helemaal kloppen. Er kleven zeker schaduwkanten aan het gebruik van mobieltjes. De ontwikkeling is echter onomkeerbaar. We kunnen jongeren er beter mee leren leven. Om anderen te kunnen leren, zul je het eerst zelf moeten begrijpen.

Als je het belang en de werking van het apparaat begrijpt, kun je ook positief adviseren. Bijvoorbeeld: ga gewoon een avondje gezellig bij elkaar zitten, in plaats van contact te houden per sms. Negatieve bejegening werkt averechts. Het is vooral belangrijk belangstelling te tonen. Weet wat er leeft, zonder meteen een oordeel uit te spreken. Mijn ervaring is dat jongeren bereid zijn de hele inhoud van hun mobiel te tonen. Dat biedt enorm veel inzicht in hun leefwereld.

Als virtuele leefomgeving biedt de telefoon ook kansen. De Bijbel heeft bijvoorbeeld op veel telefoons een plekje veroverd. De jongere heeft de Bijbel dus letterlijk altijd bij zich. Het zou goed zijn als hij op zijn telefoon ook over de catechismus kan beschikken. Of over een app (programmaatje) met antwoorden op moeilijke vragen over het christelijk geloof. De Reformatie maakte goed gebruik van de uitvinding van de boekdrukkunst. Nazaten van de Reformatie kunnen die traditie op de mobiel voortzetten.

Arjan Baarssen