De Waarheidsvriend komt met themanummer over 75 jaar bevrijding

Het wordt dit jaar de 75e keer dat we de bevrijding op 5 mei 1945 van ons land gedenken. In De Waarheidsvriend van 30 april hopen we daar speciale aandacht aan te schenken.

Gedenken, wat is dat eigenlijk, wat is de bijbelse betekenis ervan? Hoe heeft Nederland de vrijheid na 1945 gebruikt? Zijn we vandaag de dag echt vrij? Hoe heeft verzoening na de oorlog een plaats gehad in dorpen (en kerkelijke gemeenschappen) waar de NSB dominant was? Onder meer deze vragen komen in het themanummer aan de orde.

In de oorlog waren er gelukkig mensen die onderdak verleenden aan onderduikers. Hoe was het voor Joden om bij protestantse of katholieke families te wonen? Historicus dr. Bart Wallet gaat hierop in. Vlak voor de bevrijding zijn er nog onschuldige burgers gefusilleerd. Zo ook in het Drentse Spier. Mevrouw Everts-Lunenborg vertelt over de dramatische gebeurtenissen die op 10 april 1945 plaatsvonden en die haar vader en broer het leven kostten.

Voor wie meer wil lezen over de bezettingstijd en de bevrijding, nemen we een pagina met leestips op.

Met deze artikelen en nog meer hoopt de redactie bij te dragen aan het blijven gedenken van de bevrijding van ons land en de waardering van het kostbare geschenk van vrijheid.

Klik hier om een los nummer te bestellen, en hier om een abonnement op De Waarheidsvriend te nemen.