Krijgsmachtpredikant ds. P. van Duijvenboden gaat op uitzending

Op 19 december hoopt ds. P. van Duijvenboden op uitzending te gaan met een eenheid van de luchtmacht tot begin april 2018. Het wordt zijn derde uitzending.

Op de vraag wat zijn taak zal zijn, vertelt hij: ‘Ik ga mee als predikant geestelijke verzorger. Dat houdt in dat ik elke week kerkdiensten beleg op de uitzendlocatie. Op die locatie werken mensen zeven dagen per week. We mogen de uitzendlocatie niet verlaten. De wekelijkse dienst is een ankerpunt in de week dat gewaardeerd wordt en waar ook niet-christenen naartoe komen. Er is een bel (soort kerkklok) die ik kan luiden en dat ga ik ook zeker doen.

Naast die diensten ga ik proberen om een bijbelkring op te zetten voor de christenen onder de militairen die daar behoefte aan hebben. Tijdens mijn vorige uitzendingen heb ik dat ook gedaan en dat was waardevol. Een enkele keer kwamen daar ook niet-christenen naartoe.

Het leeuwendeel van mijn taak zal bestaan uit het geven van pastorale zorg aan de militairen. Ik maak deel uit van het SMT, het sociaal medisch team. Dit team adviseert militairen rondom verblijf tijdens de uitzending. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er met het thuisfront iets aan de hand is – de partner krijgt bijvoorbeeld een slechte uitslag van een onderzoek – of de militair zelf heeft last van heimwee of wordt ziek. In dit team zitten, behalve ikzelf, een arts, een maatschappelijk werker, en een personeelsfunctionaris. Daarnaast is er een psycholoog die op afstand zit en desgevraagd advies kan geven.

Het thuisfront weet wat er komen gaat omdat het inmiddels de derde uitzending is. We wonen in Apeldoorn waar ik als predikant gestaan heb; zodoende heeft mijn vrouw een groot sociaal vangnet. We hebben zes kinderen en vier kleinkinderen. De kinderen en mijn vrouw zijn nu al aan het kibbelen over waar zij Kerst en Oud en Nieuw zal doorbrengen, dus eenzaam zullen die dagen voor haar niet zijn.’